Evanghelia după Lucifer este o carte care recunosc că mi-a atras atenția cu titlul său. Mintea noastră e mereu surescitată de astfel de subiecte.
Recunosc că nu am citit Codul lui Da Vinci de Dan Brown, dar am văzut filmul, iar atunci când am început să citesc această carte, gândul mi-a zburat către Codul lui Da Vinci.
Evanghelia după Lucifer de Tom Egeland i-a adus premiul Riverton pentru cel mai bun thriller norvegian. Este o carte care te intrigă încă din primele rânduri, și te acaparează cu totul.
Întreaga acțiune se învârte în jurul descoperirii unui manuscris străvechi ce se presupune a fi evanghelia îngerului luminii Lucifer. Acesta este descoperit de către muzeologul ucrainian Taras Koroljov și înmânat unui celebru arheolog Bjørn Beltø pentru a-l decifra. Fără să conștientizeze importanța covâșitoare a pergamentului, Bjørn Beltø descoperă pas cu pas că nimic nu e ceea ce pare. Bjørn Beltø este un cunoscut arheolog, marcat de o copilărie nefericită și de boala de care suferea albinism. Să fie oare acestea motive suficiente pentru care protagonistul nu crede în existența lui Dumnezeu?
O dată cu descoperirea manuscrisului, încep să apară crimele ritualice ale unei grupări care îl venerează pe Satana: draculsânge. Întors în Oslo, Bjørn Beltø descoperă trupul neînsuflețit al prietenului și colaboratorului său Christian Keiser ucis în cadrul unui ritual macabru. Bjørn Beltø îți dă seama că este în pericol, dar în același timp nu se poate ascunde la nesfârșit de aceea încearcă să afle adevărul. În acest fel, află de povestea lui Giovanni Nobile, cunoscut demonolog, care descoperise manuscrisul lui Lucifer, dar sfârșise mort alături de fiica sa Silvana într-un mod necunoscut.
Bjørn Beltø află de o altă crimă ritualică a unei tinere Marie Elise Monnier care ar fi avut corespondențe cu două persoane din Amsterdam. Bjørn Beltø pornește la drum, pe urmele indiciilor pe care singur le descoperise, pentru a afla mai multe despre acest pergament. Tainele pergamentului trebuiau descoperite atât pentru a-și salva viața, dar și pentru a pune capăt crimelor.
Orice mișcare a lui Bjørn Beltø este supraveagheată, iar acesta este salvat de la moarte de gruparea secretă Proiectul Lucifer, care deținea primele 2 părți ale manuscrisului lui Lucifer. Aceștia îi dezvăluie lui Bjørn Beltø aspecte ale manuscrisului, dar pentru a afla întregul adevăr, au nevoie și de a treia parte. Bjørn Beltø le oferă până la urmă pergamentul și o dată cu el, cercetătorii din cadrul proiectului descoperă locația turnului Babilon. O dată cu descoperirea turnului Babilon este descoperit și trupul unui nefilim-înger căzut.
Dar oare acest nefilim este un înger căzut sau chiar Satana? Și oare de ce gruparea draculsânge, responsabilă de crimele satanice este atât de interesată de pergament? Oare acest manuscris conține indicii despre nașterea Antichristului? Cartea este plină de mistere și supoziții, care te fac să privești lucrurile dintr-o altă perspectivă. Cartea este bazată pe o documentare temeinică bazată pe Biblie, dar și pe noile descoperiri arheologice: Manuscrisele de la Marea Moartă, precum și numeroase lucrări științifice.
Finalul este total neașteptat, și da îți ridică multe semne de întrebare, pentru că te face să te întrebi: Dacă Iadul și demonii sunt doar o plăsmuire pentru a pune în valoare divinitatea? Cum oare multe civilizații apuse aveau cunoștiințe avansate de matematică sau astronomie?
Ce este acest pergament misterios? Sau ce conține el? Indicii ale venirii Antichristului pe pământ așa cum crede gruparea responsabilă de crimele ritualice draculsângele? Indicii care duc către bogății nemaivăzute? Data sfârșitului lumii? Vă las pe voi să descoperiți.
Citate interesante:
,, Nimic nu este conform așteptărilor noastre. Nici măcar eu. Ceea ce vezi este doar o mică parte din mine, la fel cum tu îmi dezvălui doar o mică parte din tine. ”
,, Rolul diavolului în Biblie nu este nici acela de a ne pedepsi, nici acela de a ne inspăimânta, continuă el. Toate aceste idei au apărut mult mai târziu în vremea Evului Mediu, când biserica i-a schimbat imaginea de înger căzut lipsit de aripi și glorie în întruchiparea monstrului cu coarne și coadă. ”
,,Existau oare demoni cu adevărat? Și dacă existau ce erau de fapt? Să fi fost niște spirite malefice? Sau mai degrabă niște îngeri căzuți?”
E o carte care sigur va va ține cu sufletul la gură, și cel mai important e că îți dă o nouă viziune asupra iadului și cerului. Mie mi-a dat de gândit, și sincer îmi doresc o continuare a acestei cărți. De abea aștept să citesc și alte cărți scrise de norvegianul Tom Egeland.
Cartea Evanghelia după Lucifer de Tom Egeland o găsiți la editura All
Hey, nu am citit cartea, ma intriga si pe mine, cum ai zis si tu, parca numai titlul te cheama sa o citesti. Vreau sa mi-o comand si eu ca m-ai facut curioasa!
Multumesc de recomandare. Eu voi spune pas. Nu prea ma atrage.
Intr-un timp ma interesa foarte mult acest subiect – religia, crestinismul. Nu ca acum m-am lamurit 100%, insa am stat deoparte un timp…
Nu am auzit de aceasta carte, dar are un titlu chiar interesant! Din cate am citi mai sus si povestea pare captivanta.
Descrierea e super! Cu siguranta o sa ii dau si eu o sansa acest an!
Nu am auzit de ea dar intr-adevar titlul e catchy si povestea destul de interesanta!
Am auzit despre cărțile lui Tom Egeland că sunt la fel de bune ca cele ale lui Dan Brown. Din păcate încă nu am reușit să citesc ceva scris de Tom, dar o voi face.
Am citit Dan Brown acum cativa ani, cand a ajuns pe piata si are un stil captivant, mi-a placut. Evanghelia dupa Lucifer ajunge si la mine cat de curand, e deja pe drum 😀
super,mersi pentru review,o s-o caut.pupp
Tema e interesanta, pentru amatorii genului – intre care ma numar si eu. 🙂 Am vazut multe filme si am citit multe carti cu subiect asemanator – sunt curioasa daca ofera ceva in plus faţă de toti cei care au abordat subiectul inainte. 🙂 Actiunea e sigur altfel pusa in scena, dar sunt curioasa asupra ideilor. Sunt aproape sigura: finalul e – mai mult sau mai puţin – in „coada de peşte”, chiar daca cei implicati reusesc, momentan, sa opreasca sirul de crime. 🙂 Ma insel foarte mult?! Da, da, citesc romanul si aflu. 🙂
Multumesc.
Pare interesanta, dar nu cred ca as avea rabdare sa o citesc, sau timp… Felicitari tie!