Ultima scrisoare de dragoste de Jojo Moyes-Libris

Publicat pe De anca m.
Spread the love

TITLU: Ultima scrisoare de dragoste

AUTOR: JOJO MOYES

ANUL APARIȚIEI: 2016

EDITURA LITERA

NR.PAGINI: 448

Ultima scrisoare de dragoste - Jojo Moyes

 

DESPRE JOJO MOYES

Jojo Moyes

Pauline Sara Jo( Jojo) Moyes este jurnalistă și scriitoare britanică în vârstă de 47 de ani. Succesul l-a câștigat cu romanul Inainte să te cunosc (2012) carte ce s-a vândut în peste 8 milioane de exemplare, și care a fost ecranizată în 2013.

PĂREREA MEA DESPRE CARTE:

Recunosc că atunci când aleg o carte mă atrage într-o oarecare măsură și titlul, mai ales când vine vorba despre un autor al cărui stil nu îl cunoști. Desigur după titlu, nu ai cum să nu te gândești la un subiect romantic, iar eu cum prefer acest gen, am ales-o fără să mă gândesc prea mult.

Ultima scrisoare de dragoste o carte foarte complexă, subiectul cărții sare de la trecut la prezent, fapt care recunosc că m-a derutat, iar la început mi s-a părut greoaie și recunosc destul de neinteresantă. Povestea începe cu ziarista Ellie Haworth care în căutarea unui subiect interesant găsește în arhiva ziarului la care lucrează o scrisoare din anul 1960, scrisă de un bărbat care-i cere iubitei să îți părăsească soțul. Ellie se regăsește în acea scrisoare pentru că și ea la rândul ei trăiește o poveste de dragoste cu un bărbat căsătorit.

 

Firul poveștii sare în trecut în 1960, când Jennifer Stirling se trezește la spital, unde a ajuns din cauza unui accident de mașină. Nu își poate aminti nimic despre ea și viața ei. Ajunsă acasă, i se pare că nu se regăsește în viața pe care o trăiește, că nu își găsește locul. Totul capătă sens când găsește o scrisoare de dragoste adresată ei, și devine interesată să afle cine este autorul scrisorii.

Finalul poveștii îl aflăm treptat, autoarea alternează timpul prezent cu cel trecut, de exemplu ne povestește de Jennifer cea amnezică, apoi trece la un episod din trecutul lui Jennifer alături de amantul ei, un ziarist cunoscut Anthony, căruia Jennifer îi spune Boot,  până când povestea este adusă în prezentul lui Ellie, 40 de ani mai târziu.

Acțiunea este foarte complexă, mi-aș fi dorit ca scriitoarea înainte de fiecare capitol să menționeze anumite date, de exemplu 1 mai 1960 , apoi 3 aprilie 1954, pentru a-ți da seama mai ușor de anumite evenimente, căci astfel pierzi firul, se trece de la trecut, la prezent, și iarași la prezent. La început, după ce afli câteva detalii despre Ellie, se trece la o altă poveste a lui Jennifer, o poveste cu multe personaje. Însă după ce înțelegi firul evenimentelor, cartea te prinde și îți dorești să afli finalul poveștii de dragoste a lui Jennifer din 1960 și a lui Ellie din 2000.

Cele două povești ale lui Ellie și Jennifer au ca punct comun acceasi dragoste pătimasă, și desigur scrisorile de dragoste, care sunt pentru Ellie, simbolul dragostei absolute.

Cartea este emoționantă, cu siguranță oricine și-ar dori să trăiască o poveste de dragoste ca a lui Jennifer și Boot, o poveste care iată supraviețuiește și 40 de ani mai târziu. O dată cu descoperirea scrisorii, și pe măsură ce Ellie află detalii despre viața lui Jennifer, își dă seama de ceea ce lipsește în viața ei și pune punct relației cu bărbatul căsătorit.

Nu vă spun mai multe detalii, vă invit să citiți cartea, e o carte care te îndeamnă să lupți pentru ceea ce simți, să te prețuiești pe tine, să lupți pentru iubirea adevărată care uneori apare o dată în viață. 

Citate preferate:

,,Mi-e teamă de ce simt pentru tine. Mi-e teamă să iubesc pe cineva aât de mult. ”

,, Nu știu cum mi-am câștigat acest drept. Nici măcar acum nu sunt perfect sigur de el. Dar simplul fapt că mă pot gândi la chipul tău frumos, la surâsul tău, știind că există ceva din tine care îmi aparține mie, este probabil lucrul cel mai minunat de care am avut parte în viața mea.”

Ultima scrisoare de dragoste este o carte pe care v-o recomand, o găsiți pe site-ul librăriei online Libris  are un subiect care te captivează,  și te ține cu sufletul la gură până la final. Dacă sunteți amatoare de cărți romantice, atunci go for it. Îmi doresc să citesc și bestseller-ul lui Jojo Moyes Înainte să te cunosc.

 

 

Comentarii

comentarii

anca m.
fairytaleingeras@gmail.com

15 comentarii la „Ultima scrisoare de dragoste de Jojo Moyes-Libris

 1. Nu cred ca voi citi cartea, nu ma atrage tema dar poate fac film inspirat din ea si cine stie ,poate imi plave

 2. Stiu ca este apreciata cartea, ma tenteaza sa o citesc dar nu as cumpara o . Prefer sa o imprumut.

 3. Abia aștept să o citesc și eu pe Jojo Moyes și cred că voi începe cu această carte. Îmi plac mult cărțile care au scrisori și care dezvăluie sentimele cele mai ascunse și mai profunde.

 4. Desi tema nu e noua sunt sigura ca autoarea pune personajele in actiune altfel decat ceilalti inaintea ei.
  Fiind o tema romantica si relativ cunoscuta stiu ca nu voi cumpara cartea dar daca dau de ea la biblioteca sau pe la cineva… cine stie? 🙂

 5. Recunosc că nu mă dau în vânt după cărțile romantice, dar ocazional, îmi mai scapă una pe mâini și mă prinde! O să țin cont de sugestia ta, mai ales că îmi plac cărțile cu o poveste împărțită în trecut și în prezent! 😀

 6. recunosc, mi-e mai greu sa citesc in romana, mai degraba in engleza sau rusa. apropo, cunosti vreo librarie cu carti in engleza? mersi

 7. Pe mine nu m-a pierdut prin detalii si prin intoarcerea la momentele cand Jennifer era lucida, sa spun asa…
  Mi-a placut cartea…de fapt, inca nu am terminat-o, insa Jojo ma surprinde prin modul sau de a detalia…prin modul in care te face sa iti imaginezi ca esti acolo…

 8. Inca nu am citit nicio carte de-a lui Jojo Moyes, sper sa le vina in curand randul. Uneori imi plac si povestile de dragoste, cred ca mi-ar placea si aceasta 😀

 9. Eu am vazut filmul – inainte sa te cunosc si am adormit la el. Nu sunt sigura astfel nici ca sunt chiar pe gustul meu cartile scrise de ea.
  Dar recunosc, sunt curioasa sa încerc macar una.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *