Floare-de-Zăpadă și evantaiul secret de Lisa Lee

Publicat pe De anca m.
Spread the love

În mini concediul de la mare, am avut ocazia să citesc Floare-de-Zăpadă și evantaiul secret de Lisa Lee. Nu am citit nimic scris de această autoare, dar îmi doream să aflu și altceva în materie de cărți. Cu această ocazie am aflat mai multe despre cultura chineză.

Acțiunea are loc în secolul al XIX-lea, undeva prin 1823 într-o perioadă în care tradițiile guvernau viața familiilor chineze. Mi-a plăcut foarte mult cartea pentru că am aflat o parte a Chinei pe care nu o știam.

Povestea urmărește viața a două fetițe Floare de Crin care provine dintr-o familie săracă și Floare-de-Zăpadă, care are o familie aparent influentă. Născute în același an, în aceeași zi, madam Wang una dintre pețitoarele provincei hotărăște că ar fi benefic pentru cele două fete să devină laotang-suflete pereche. Acest lucru implica faptul ca cele două fete să fie legate printr-o relație de prietenie pentru totdeauna, chiar și după căsătoria uneia dintre ele.

Un lucru frapant din carte este legarea picioarelor fetițelor pe la vârsta de 5-7 ani, un obicei milenar, considerat un simbol al frumuseții. Nu mi-am dat seama din carte ce înseamnă legarea picioarelor, dar după un mic reasearch pe net, și după ce am văzut câteva poze, acest obicei legarea picioarelor este unul de-a dreptul barbar, și mi se pare revoltător cum o civilizație ca cea chineză a avut acest obicei înfiorător. Cele 4 degete de la picioare în afară de cel mare erau rupte de către bunica sau mama fetiței și legate la spate cu fașe speciale. Durerile de neimaginat sunt descrise de către Floare de Crin și una dintre surorile acesteia moare în timpul acestui tratament. Fetele erau obligate să meargă pe jos distanțe cat mai lungi, pentru ca greutatea corpului să apese pe degetele rupte si să le preseze cat mai mult. Astfel, se obținea forma de lotus, picioarele mici fiind etalon al frumuseții în China și șansa contractării unei căsnicii reușite. În realitate, însemna doar o mutilare inutilă, un handicap al femeii, care era dependentă pentru totdeauna de soțul și familia sa.

Un alt obicei fascinat era modul în care se derulau căsniciile. Tinerii  trebuiau să se vadă doar în ziua nunții, tratativele erau purtate de pețitori, care aranjau căsătorii de la vârste fragede.

În China secolului XIX, femeile erau considerate doar o gură în plus de hrănit, drepturile erau inexistente, iar femeile erau menite doar pentru a crește copiii și a avea grijă de familie. Floare de Crin și Floare-de-zăpadă sunt legate de o prietenie sinceră, ele reușesc să comunice printr-un limbaj secret Nu Shu. Crescute să fie docile, respectuoase, să nu aibă un cuvânt de spus în fața soților sau a familiei, cele două fete, devenite femei, reușesc să lege o prietenie sinceră, și să cunoască sentimentul de dragoste pură.

Floare de Crin reușeste o căsnicie mult mai profitabilă, în timp ce Floare-de-Zăpadă se căsătorește cu un măcelar, datorită decăderii familiei sale. Din păcate, datorită unei neînțelegeri, cele două femei se ceartă iremediabil, și nu își vorbesc ani buni.

Cartea surprinde povestea celor două femei, grijile, tradițiile, dar și tragediile prin care trec. Dacă vreți o lectură altfel dintr-o cultură fascinantă, vă recomand cu încredere cartea Floare-de-Zăpadă și evantaiul secret. O găsiți pe site-ul librăriei online Libris la prețul de 29.75 lei.

 

 

Comentarii

comentarii

anca m.
fairytaleingeras@gmail.com

10 comentarii la „Floare-de-Zăpadă și evantaiul secret de Lisa Lee

 1. Pana acum nu am citit carti din literatura chineza, desi cred ca am acasa cel putin una. Aceasta carte pare insa foarte pe stilul meu si cred ca o sa o trec imediat in wishlist. 🙂
  pupici!

 2. Nu mai pot cu povestirea cartilor :(.. sorry dar chiar nu mai pot :)), nu inteleg moda asta, inteleg un review, inteleg o recenzie dar nu o povestire a ei ;(

 3. Cartea asta o am in wishlist de ceva vreme, insa nu m-am incumetat sa o comand pana acum, dar cititnd recenzia ta… vreau. 😀

 4. Cat de barbari…saracele fete..:( putin cam trista aceasta carte dar totusi foarte interesanta…nu stiam de acest obicei de legare a picioarelor! 🙁

 5. Vai de mine….de ce sa le rupa frate, degetele?? OMG
  Sunt curioasa ce se intampla intre ele.
  Mai am o carte de-a Lisei Lee pe lista – Fetele din Shanghai.
  Dar momentan eu am ramas la cultura orientala, care ma fascineaza si ma uimeste, in acelasi timp.

 6. Interesantă carte! Cultura chineză ne fascinează pe noi, la fel de mult cât îi fascinează pe ei de noi. Nu ştiu dacă aş reuşi să citesc această carte. Poate în viitor, nu se ştie niciodată!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *