Spread the love

Buna, draga mea! Azi vorbim despre cărți, mai exact despre ultima carte pe care am citit-o.

Tot ce nu ți-am spus de Celeste Ng mi-a atras atenția după ce am citit recenzia de pe site-ul Libris, apoi am citit câteva recenzii de pe internet și toți o descriau ca fiind tristă. Mă gândeam dacă e cartea pe care mi-aș dori-o să o citesc în preajma sărbătorilor de Crăciun, când totul e legat de bucurie și familie, apoi după ce am citit-o mi-am dat seama ca fost cea mai bună alegere.

Este o carte mai degrabă psihologică, autoarea surprinde cu subtilitate toate trăirile, frustrările unei familii din anii 70. Nu vă așteptați să citiți despre unicorni și dragoste, cartea începe destul de dur: ,,Lydia e moartă. Doar că ei nu știu asta. ”

Povestea gravitează în jurul familiei Lee, o familie mixtă, mama Marilyn este americancă, iar tatăl, James de naționalitate chineză. Dacă povestea ar avea loc în anii noștri, cu siguranță nu ar avea același efect, căci, în acei ani, America nu era tocmai țara liberă în gândire de acum, și minoritățile nu erau văzute cu ochi atât de buni.

James de mic simte această povară, și nu reușeste să se integreze niciunde, ba chiar din cauza naționalității sale, îi este refuzat postul la o catedră din Harvard. O întâlnește pe Marilyn, și la puțin timp se căsătoresc.

Povestea nu este liniară, trecutul se împletește cu prezentul, și ce îmi place mult e faptul că nu simți trecea bruscă dintre evenimente. O dată cu moartea fiicei lor, Lydia, începem să aflăm povestea care se ascunde în spatele morții inexplicabile a acesteia.

Astfel, Lydia devenise centrul universului familiei, părinții ei speră că altfel prin ea, să își ducă la bun sfârșit planurile pe care nu le îndeplinise. Lydia acceptă fără să se opună acestor planuri, deși realizează pe parcurs, că nu e făcută pentru asta, și că materia e mult prea grea, drept pentru care începe să ia note mici la teste.

Nathan e fratele cel mare, care deși inteligent, cu note bune la școală este pus în umbră de părinții săi, însă în același timp îți dă seama de situația sufocantă în care e Lydia.

Hannah, fiica cea mică, este de decor pentru familia sa, nimeni nu o bagă în seama, ba chiar într-o seară, mama sa uită să pună o farfurie și pentru ea. Dar ea, este printre puținele personaje care își dau seama de toată atmosfera din casă.

Nimeni din familie nu vorbește cu celălalt, totul e cu și despre Lydia, iar o dată cu moartea ei totul se destramă, și fiecare personaj începe să își dea seama că undeva a greșit față de Lydia.

Îmi place povestea, chiar dacă e una tristă, și pentru mine, ca mamă e un exemplu de AȘA NU. Ca părinte, trebuie să lași copilul să îți trăiască propria viață, să facă propriile alegeri, pentru că astfel riști să crești un copil nesigur pe el, și mai ales trist. 

Vă recomand cartea, te pune pe gânduri, iar stilul lui Celeste Ng îmi place, pentru că reușeste să spună povestea detaliat, în timp ce ne lasă să descoperim pas cu pas viața interioară a personajelor.

Cartea o puteți găsi pe site-ul librăriei online Libris. Nu uitați că la peste 30 de lei, transportul e gratuit.

 

Comentarii

comentarii

anca m.
fairytaleingeras@gmail.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *