Spread the love

Bună, draga mea! Astăzi a venit să vă prezint noua carte a Corinei Ozon pe care recunosc că am așteptat-o cu nerăbdare. Am tot auzit de Codul lui Zoran în mediul online, dar am preferat să nu citesc niciun review, căci am dorit să cunosc povestea din propria mea perspectivă.

Corina Ozon m-a cucerit de la prima carte pe care am citit-o Până cand mă voi vindeca de tine și nu mi-a dezamăgit așteptările nici cu ultima carte.

Stilul din Codul lui Zoran este diferit de celelalte cărți pentru că surprinde o altă parte nevăzută a societății noastre, la care de cele mai multe ori închidem ochii și ne facem că nu există: pătura de jos a societății.

Eroul poveștii este Barbu, un inginer care pierde totul din cauza cămătarilor, și alege să trăiască pe străzi pentru a-și feri soția și copilul de furia acestora. Suntem martorii experiențelor degradante prin care trece Barbu. Viața pe strada e surprinsă în toată ,,splendoarea” sa, și nu e una tocmai plăcută: fără un acoperiș deasupra capului, fără mâncare, și mijloacele necesare unui trai decent. Autoarea nu vrea să ne ascundă niciun aspect al vieții sale, în stilul caracteristic arată cu sinceritate că în viață uneori esti sus, alteori poți cădea cu cea mai mare viteză.

Viața lui Barbu capătă o notă puțin mai optimistă, când din mila unor locatari capătă o cămeruță la subsolul blocului și un serviciu stabil de gunoier. Altădată un inginer de soi, acum gunoier, dar remarcăm cu cât devotament Barbu  își practică meseria, și că se simte puțin mai sus de iadul în care a fost.

O dată cu primirea unui costum dat de pomană de o văduvă, găsește o invitație la un eveniment, la care hotărăște să participe. Fără să vrea, Barbu intră într-o lume ascunsă ale cărei conotații le descoperă pas cu pas. Ajutat de prietenul său, Zaharia și de o nouă prietenă Marta, descoperă că o dată cu acest costum primește și o mare responsabilitate. Zoran era cel care fusese posesorul costumului și insigna de pe costum în formă de lebădă poartă cu sine înțelesuri ascunse.

Presarată cu tot felul de indicii, Barbu trebuie să descifreze misterul care planează în jurul morții lui Zoran, și o dată cu implicarea lui în poveste, își redescoperă umanitatea pe care credea că a pierdut-o, se schimbă ca om, crede că viața lui poate căpăta alte înțelesuri. Interesant este și personajul Zaharia, prietenul lui Barbu, aflat într-un cărucior, Zaharia este un om de o inteligență ieșită din comun, dar care dintr-un joc al sorții ajunge să locuiască pe stradă. Chiar și așa, și el are rolul său în descifrarea codului lui Zoran.

Codul lui Zoran este de fapt ceea ce ar trebui să fie în fiecare dintre noi, să luptăm cu orice unealtă împotriva răului.

Vă invit să descoperiți care este codul lui Zoran și ce ascunde el, nu vă dezvălui toată povestea, pentru că e mult prea interesantă ca să fie dezvăluită. Bănuiesc că va exista și o continuare, având în vedere că finalul e deschis.

Codul lui Zoran îl puteți comanda online de pe site-ul Libris la prețul recomandat de 33 lei. La comenzi de peste 50lei, transportul prin curier este gratuit.

Comentarii

comentarii

anca m.
fairytaleingeras@gmail.com

2 comentarii la „Codul lui Zoran- Corina Ozon

  1. Nu am citit cartile acestei autoare, insa prima carte despre care mentionezi la inceput pare faina, dupa titlu. Si asta cred ca e palpitanta, insa nu stiu daca as vrea sa aflu despre vietile triste ale altora 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *