Cel care mă așteaptă- Parinoush Saniee

Publicat pe De anca m.
Spread the love

Duminică! Ploaie și o carte care mă aștepta de ceva timp în raft, par a fi ingredientele perfecte pentru o duminică liniștită. Cel care mă așteaptă de scriitoarea iraniană Parinoush Saniee este povestea tulburătoare a femeii musulmane din anii ’70.

Masumeh e o tânără iraniană care spre deosebire de alte tinere de vârsta ei îi place să învețe, ba chiar dorește să își termine studiile și să facă ceva cu viața ei. Într-o societetate în care femeile nu prea aveau drepturi, fiind la mila familiei, Masumeh îndrăznește să viseze. În familie, singurul care o susține este tatăl ei, în timp ce frații ei, o consideră doar un obiect de decor. În timp ce merge zilnic spre școală cu prietena ei Parvaneh, se îndrăgosește de Saeid, un tânăr care lucrează într-o farmacie. Deși schimbă priviri inocente, și tânărul îndrăznește să îi trimită câteva scrisori, lucru normal într-o societate ca a noastră. dar în rânduirea lor, acest lucru estetotal interzis. Relația lor este descoperită de frații lui Masumeh și astfel se consideră că le-a pătat onoarea. Masumeh este bătută crunt, pierde încrederea tatălui său și orice șansă de a-și continua studiile. Nu mai este lăsată să își vadă prietena., pe Parvaneh. Frații săi se hotărăsc să o căsătorească cât mai repede, pentru a scăpa de ea. Masumeh nu poate lupta cu familia ei, ba chiar se gândesțe să se sinucidă, însă ajunge să fie căsătorita cu forța.

Cu ajutorul celei care avea să devină o prietenă bună, Parvin, Masumeh ajunge să fie soția unui bărbat care spre surprinderea ei, este un tip modern, care gândește diferit de majoritatea bărbaților musulmani, încurajând-o să își termine studiile și să fie independentă. Masumeh își recapătă încet echilibrul, dar viața alături de soțul ei Hamid se dovedește imprevizibilă. Acesta lipsește cu zilele de acasă, mereu plecat cu prietenii. Treptat, Masumeh descoperă că Hamid e împlicat în mișcarea revoluționară, și deși nu îi împărtășteste ideile politice, îl susține din umbră. Fără să își dea seama, ea începe să aibă sentimente față de Hamid, însă acesta nu e niciodată acasă. O dată cu venirea fiului ei Siamak, golul din viața ei se umple. Nici chiar venirea pe lume a lui Siamak nu îl schimbă pe Hamid, Masumeh fiind nevoită să ducă tot greul. Se reapucă de studii, reușește să se angajeze, mai ales că veniturile familiei sunt incerte. Nașterea celui de-al doilea fiu, Masuud nu reușeste să îi unească pe cei doi soți, Hamid fiind și mai implicat în viața politică. Însă, situația politică incertă din Iran, îl aruncă pe Hamid în închisoare și Masumeh e nevoită să se descurce singură. Găsește forțe nebănuite în copiii săi și reușeste să îi crească frumos. Lucrurile se schimbă, și o dată cu schimbările politice, Hamid este eliberat din închisoare.

Soarele pare să răsară pe strada lor, și Masumeh este încântată că relația cu Hamid merge spre mai bine. Rămâne însarcinată și dă naștere unei fetițe Shirin. Fără să anticipeze ce va urma, situația politică se schimbă din nou, începe războiul și Hamid este prins și condamnat la moarte.  Cu 3 copii singură, Masumeh este nevoită să se descurce singură, trece prin multe greutăți, se lovește de ura fraților ei, de societatea tradiționalistă și închistată în obiceiuri milenare. Reușește să își crească copiii frumos, toți sunt studenți iminenți, iar bucuria ei este nemăsurată.

Când îl reîntâlnește pe Saeid prima și unica ei dragoste, după 35 de ani, se reaprinde flacăra iubirii. Dacă cei doi reușesc să fie fericiți rămâne să descoperiți voi finalul poveștii.

Mi-a plăcut cartea foarte mult, pentru că surprinde situația femeii musulmane care bănuiesc că nu s-a schimbat foarte mult în comunitățile religioase. Situația nu este roză, iar realitatea e dură: femeia trebuia să se supună familiei sale, iar apoi soțului ei. Nu avea voie să vorbească cu străini, trebuia să fie atentă cum se îmbracă, cum vorbește, să fie mereu supusă și cuviincioasă, să nu păteze onoarea familiei. Căsătoriile sunt organizate doar pe principii materiale, femeile fiind căsătorite cu forța, fără voia lor. Studiile nu sunt văzute cu ochi buni, principalul scop al femeii e nașterea de băieți, nașterea unei fete fiind doar un motiv de tristețe în familie. Chiar și munca e considerată doar potrivită bărbaților.

Masumeh te impresionează prin puterea ei de a lupta mereu cu problemele, găsind resurse nebănuite pentru a lupta. Își crește singură cei 3 copii, reușește să meargă și la universitate, se angajează secretară. Învață să fie independentă, Își ia permisul, citește asiduu, dobândind un nivel intelectual ce poate întrece orice bărbat educat. Într-o lume a bărbaților care purtau lupte politice, scriitoarea Parinoush Sainee scoate în evidență și eroinele necunoscute, cum ar fi Masumeh, o femeie care luptă să își crească copiii într-o lume tulburată de război și lipsuri. Plângi pe alocuri cu Masumeh, atunci când aleargă singură cu băieții la spital, bolnavi de holeră, sau când fiul cel mic e dat dispărut pe front. Trist este că atunci când cresc, copiii ei nu realizează că în spatele tatălui considerat erou de război, se ascunde o adevărata eroină.

Cartea a fost interzisă de două ori de regimul iranian, dar a devenit un bestseller după publicarea sa in 2003.

Recunosc că nu îmi place finalul poveștii, dar nu vă spun mai multe, vă invit să descoperiți finalul poveștii pe Libris, acolo puteți comanda cartea la prețul aproximativ de 35 lei. La comenzi de peste 50 lei, transportul este gratuit prin curier.

Comentarii

comentarii

anca m.
fairytaleingeras@gmail.com

6 comentarii la „Cel care mă așteaptă- Parinoush Saniee

  1. foarte frumoasa cartea, am citit-o acum ceva timp si nu m-a lasat indiferenta! as alege mai multe astfel de romane, care ilustreaza viata femeilor din orient

  2. Am văzut această carte pe site, dar nu mă prea atrăgea. Dar acum cred că ascunde o poveste frumoasă și interesantă și o voi citi și eu.

  3. Foarte interesant subiectul cartii. Se pare ca problemele iranienilor sunt atat de interesante incat prezinta un interes sporit in randul nostru. Am sa citesc si eu cartea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *