Spread the love

De când eram mică, am avut o pasiune pentru pisici. Îmi plac și câinii, în general toate animalele, dar pisicile au pentru mine un farmec aparte.

Când eram mică, părinții mei spuneau că locul unei pisici nu e într-un apartament, chiar dacă îmi doream cu ardoare un animăluț de companie. Am crescut, iată-mă la rândul meu mămică și am hotărât să iau o pisicuță pentru băiețelul meu, cu toate că locuim la bloc.

Am învățat multe despre personalitatea unei pisici de la pisicuța noastră Mia, așa că dacă vă hotărâți să aveți o pisicuță, ca animal de companie sunt avantaje și dezavantaje.

AVANTAJE:

nu trebuie să o scoți afară. Atâta timp cât te joci cu ea, cât are tot felul de jucării la dispoziție, nu e nevoie să iasă afară ca un câine, care are nevoie de mult mai multă mișcare. Pisica este ideală pentru cineva care nu are timp să iasă afară sau pentru cineva care petrece mult timp la serviciu. Dacă în cazul unui câine acesta se poate plictisi repede, fiind mult mai dependent de tine și poate lătra în lipsa ta, o pisică este mult mai independentă și silențioasă.

poate sta o zi întreagă singură în casă (testat de mine, desigur cu mâncare din plin și apă ). Unii spun că poate sta și 2-3 zile singură, atâta timp cât  îi lași mâncare și apă suficientă sau vine cineva zilnic să o verifice. Pisica este un animal foarte independent și se va descurca perfect singură, plus că pisicile nu au noțiunea timpului. Eu nu am probat decât o zi întreagă, pentru mai multe zile, aș apela la prieteni.

costurile de întreținere sunt mult mai mici decât în cazul unui animal mai mare, dar asta nu înseamnă că nu vei cheltui bani pentru mâncare, nisip, vaccinuri, vizite la veterinar.

nu lasă mirosuri în casă, pisica este un animal foarte curat, care se spală toată ziua. Petrece aproape jumătate din zi, lingându-și blănița, deci nu are nevoie de baie, decât în cazuri excepționale.

torsul pisicilor nu doar te relaxează și îți dă o stare de bine, dar are și efecte terapeutice. Atunci când mângîi o pisică, corpul tău secretă oxitocină, hormonul dragostei. Totodată joaca cu o pisică, va reduce stresul, deoarece creierul tău va secreta dopamină și serotonină, hormoni care reduc stresul. În timpul torsului, o pisică emană herți care pot regla tensiunea arterială, pulsul,  relaxându-te. Studiile unor cercetători americani din 1950 au arătat că ,,La o fractură egală, pisica se reface de trei ori mai repede decât orice alt animal. Vibraţiile emise prin tors au fost de altfel reproduse de kineto-terapeuţi pentru a grăbi cicatrizarea osoasă”, astfel vibrațiile lor pot ajuta în vindecarea mai rapidă și reducerea durerilor.

pisicile dorm până la 18 ore pe zi, dar atenție, jucați-vă cu ele seara, astfel o să trezească în timpul nopții.

nu te vei mai simți singur, căci o pisică îți va căuta compania, va fi alături de tine cam în orice activitate ( pisicile sunt extrem de curioase), va toarce când o mângâi, te va relaxa simpla joacă sau mângâierea ei.

sunt ideale pentru persoanele depresive, pentru cei care sunt singuri.

sunt foarte afectuoase, atunci când le câștigi încrederea.

comunică cu oamenii prin mieunat. Dacă nu știați, mieunatul este o forma de comunicare pe care pisicile o folosesc doar cu oamenii. Astfel, va mieuna când îi e foame, când i-a fost dor de tine, când vrea atenție, când o doare ceva. Mia are un mieunat deosebit când vin acasă de la serviciu, ca și cum ar spune: Mi-a fost dor de tine!

DEZAVANTAJE:

lasă păr mai ales în perioade de năpârlire, dar dacă nu știați și PISICILE SE TUND. Eu asta intenționez să fac, pentru liniștea întregii familii și pentru confortul pisicuței, care se va simți mult mai bine la temperaturile de vară.

pisica este un animal nocturn și în timp ce tu dormi, ea va avea chef de joacă. Ca să scapi de această problemă, joacă-te cu pisica înainte să vă pregătiți de culcare. Cu Mia asta facem, iar când noi ne culcăm, doarme și ea, neîntoarsă toată noaptea (și-a făcut programul după noi.)

se va trezi dimineața, chiar și în week-end din două motive: unul pentru că îi e foame, doi- pentru că vrea să se joace. Mia se trezește cam pe la 18:30 chiar și în week-end, și-a făcut programul după al nostru din timpul săptămânii.

pot roade cablurile și cam tot ce e de ros prin casă. Știu, că nu sunt câini, dar și pisicile pot roade. Să nu uităm nici de perdele, care pot deveni obiectul lor preferat de joacă.

zgârie și mușcă. Pisicile sunt animale de pradă și tot ce se mișcă trebuie prins, mușcat și jucat. E absolut normal să facă asta în timpul jocului (mai ales când sunt pui).Dacă mușcă din senin, când vreți să o luați în brațe, atunci vorbim de o pisică agresivă și nu e tocmai normal. Mia nu a zgâriat niciodată, în schimb are abilități de câine, căci mușcă tare rău când se joacă 🙂

pisicile pot intra în călduri, iar perioada de mieunat nu e tocmai plăcută. Motanii încep să marcheze teritoriul prin urină, dar toate aceste probleme se rezolvă prin sterilizare. Procedeul de sterilizare în ambele cazuri, prelungește viața animalelor și le ferește de eventualele probleme de sănătate.

Cu avantaje sau dezavantaje, cu sau fără perdele distruse sau păr prin casă, atunci când îți iei un animal, îți asumi totul. Dacă nu îți poți asuma toate acestea, atunci nu ești pregătit pentru creșterea unui animal. Animal, care devine parte din familie și care necesită timp, iubire, îngrijire, și care depinde de tine toată viața să îi oferi un trai fericit.

Viața cu pisicuța noastră Mia este mult mai interesantă, mai amuzantă, mai altfel, nici nu vă pot spune câte giumbușlucuri face, câte mutrițe simpatice are. O pisicuță chiar îți colorează viața!

Comentarii

comentarii

anca m.
fairytaleingeras@gmail.com

13 comentarii la „Proprietarii de pisici sunt mai fericiți

  1. Eu am alergie la caini si la pisici, avem si noi dar le tinem in curte. Sotul meu este mare iubitor de animale.

  2. Sunt o iubitoare de animale, insa in casa nu cred ca m-as putea obisnui cu ele:))

  3. si noi il avem pe Bijou de 10 ani, este foarte civilizat, nu cere de mancare chiar daca nu ii dam, doar ca inca se joaca pe la 5 dimineata :)… doar cand o vede pe Eva parca intra in pamant!

  4. Am avut pisici, căței, canari, papagali, pești, broaște și chiar o șopârlă. Nu mai țin nimic în casă în afară de peștișori. Părul pe cale îl lasă și toate nebuniile pe care le fac prin casă nu mă conving să țin o pisică sau un cățel în casă. Știu că iubitorii de animale mă vor taxa dar fiecare face propriile alegeri, asta este doar opinia mea.

  5. La mine problema este parul. Daca n-ar lasa par ar fi perfect. Eu imi doresc mult un catel doar ca dorintele mele nu coincid cu cele ale sotului

  6. Și prietena mea are 2 pisici tare frumușele și prezența lor mereu îmi dă o stare de bine. Mi se pare că animăluțele joacă și ele un rol important în viața omului. ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *