Recenzie: Zile de plumb-Lucian Ciuchiță-Literpress Publishing

Publicat pe De anca m.
Spread the love

Autor: Lucian Ciuchiță

Editura Literpress Publishing

Colecția: Morning Glory

Număr pagini: 307

An apariție 2020

Gen: Literatură universală

Zile de plumb -un roman copleșitor, o adevărată lecție de istorie spusă într-un stil alert și complex.

Domnul Lucian Ciuchiță m-a surprins într-un mod atât de plăcut, încât îl recomand cu mâna pe inimă.

Nu este doar un roman istoric, este mai mult de atât, este o cartografiere a stărilor personajelor, o analiză subtilă, uneori dramatică sau ironică a unor personaje istorice care vor face deliciul cititorilor.

,,Cu acțiunea plasată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, într-o perioadă cu mari tensiuni și nedreptăți, spune povestea Mariei, o tânără cu un trecut tulburător și un viitor incert. Însă acest nou roman al lui Lucian Ciuchiță este mai mult decât un simplu roman istoric, cu o eroină puternică, el urmărește și profundele implicații psihologice, într-o manieră ușor sarcastică, o analiză subtilă a unui suflet bântuit de amintiri cumplite”.

Maria și sora sa Arina, două fete sărace din Ardeal ajung să învețe în Austria, datorită unchiului lor, profesorul Ursu. Inteligente, ele prind repede limba germană și ajung cele mai bune din școală. Destinul Arinei se curmă brusc. La o petrecere, însoţită de prietenul ei, sfârşeşte dramatic. Se aruncă pe geam, pentru a scăpa de violatorii săi. Maria este hotărâtă să-l găsească pe autorul moral al acestei atrocități, prietenul Arinei: Gunesch, dar poliția declară moartea tinerei doar o sinucidere.

,,Se ofileau triști, cu ochi uscați și ea si tata Mitu. Nici vorbe nu-și prea spuneau. Zile de plumb. Se sărutau doar înainte de culcare. El avea barba aspră, ea buzele crăpate.”

Sprijinită de profesorul Ursu, Maria devine secretară la legația germană din București. Ea dorește să își răzbune sora și să găsească pe autorul moral al faptelor, Horst Gunesch, însă este folosită de camarila regală pentru a obține informații. Aici îl cunoaște pe medicul legist, Andrei Andreescu, iar între cei doi se înfiripă o poveste frumoasă de iubire.

Acțiunea este alertă, acum suntem în România, acum în Anglia sau Germania, și facem cunoștință cu personajele care vor avea un rol important în sfârșitul celui de-al doilea război mondial.

Germania este aproape înfrântă, dar se încearcă o ultimă tentativă de salvare cu ajutorul unei bombe atomice. Ce nu știe Hitler și secretarul său Bormann e că aceasta e doar o capcană pusă la cale de Himmler, fostul secretar. Intră pe fir agenți MI5, MI6 care îl vor înlocui pe omul lui Hitler, cu John Ledgemore, maior australian care vorbește perfect limba germană și seamănă fizic cu neamțul Wilfriend Kunz.

Ajuns pe teritoriul României, John Ledgemore primește ordin să îl omoare pe agentul care care îl ajută, nimeni altul decât Andrei Andreescu, iubitul Mariei. Adus la legație, de către un neamț, Maria descoperă că acesta este Gunesch, asasinul Arinei.

Aici, John Ledgemore o cunoaște pe Maria, care îi descoperă secretul, dar nu îl divulgă, și astfel el o ajută să o răzbune pe Arina, omorându-l pe Gunesch.

Aventura continuă cu aducerea apei grele din Turcia, moment în care soarta războiului se schimbă. Românii se răzvrătesc împotriva opresiunii germane, soarta întregii lumi se schimbă.

Ce se va întâmpla cu Maria, dar cu John Ledgemore?

O carte foarte bine construită, documentată, pe care o recomand tuturor. Zile de plumb se găsește aici

Comentarii

comentarii

anca m.
fairytaleingeras@gmail.com

2 comentarii la „Recenzie: Zile de plumb-Lucian Ciuchiță-Literpress Publishing

  1. Super faină cartea ,mi-ar plăcea să o citesc ! Mulțumim pentru recenzie draga mea !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *