Bună, dragilor!
Atunci când am înființat rubrica #coffeechat m-am gândit la interviuri ,,altfel” cu oameni obișnuiți, bloggeri, autori.
Distanțele fizice devin invizibile în mediul online și așa avem ocazia să descoperim oameni frumoși și adevărate povești de viață.
Astăzi, la o cafea virtuală am avut plăcerea să discut cu omul și autorul Dan Bițuică. Pe Dan Bițuică l-am cunoscut prin intermediul cărții sale Cântecul lacului, un thriller fascinant, pe care vi-l recomand. Îl găsiți aici
Autor de carte din 2020, când a publicat prima sa carte Grilajul din fereastră, Dan Bițuică menționează că pasiunea pentru literatură a început din copilărie.
,,La vârsta de 10 ani, pe când citeam Rob Roy, pe scările mozaicate ale casei bunicilor din Breaza, atunci am făcut un legământ cu literatura. Mi-am făgăduit ca, în momentul în care am să cresc, să scriu o carte ca alții să mă citească și pe mine. ”
- Ce ne puteți spune despre omul Dan Bițuică?
DB: Nu mi-a plăcut niciodată să vorbesc despre mine, așa că nici de data aceasta nu o voi face. Pot spune că sunt un om căruia îi place să citească, să scrie și să afle lucruri noi.
2. Recentele date Eurostat ne arată că doar 6,5 % dintre români cumpără o carte. De ce credeţi ca oamenii nu mai cumpără cărţi?
„Nu mai” acesta consider că a existat cu mult mai înainte, însă a trecut neobservat și necontorizat . Cartea nu se cumpără, pentru că literatura nu a mai fost promovată în școală și nici în media. Copiii privesc lectura ca pe o corvoadă, deoarece, uneori, sunt obligați să citească anumite cărți greoaie și neadecvate vârstei, făcând parte din programa școlară, și nu sunt călăuziți să îndrăgească cititul. De aici și înstrăinarea față de carte. Nu știu ce să spun, însă tinerilor ar trebui să le ajungă în mâini cărți potrivite vârstei lor, cărți care să îi facă să se îndrăgostească de lectură.
3. Am observat o reticenţă a oamenilor în a citi autori români. De ce se feresc românii să cumpere cărțile autorilor români?
DB: E greu, sau mai bine spus, sunt rezervat față de această întrebare. O să încerc să răspund așa cum văd eu lucrurile: Societatea noastră este într-o continuă schimbare și, din păcate, încă mai sunt autori care scriu despre Vasile, pe deal – o poveste frumoasă, însă este o poveste care nu te ține treaz. Trebuie să ne adaptăm vremilor cu toții și să ieșim din această carapace, pentru a merge mână-n mână cu schimbarea. Cititorul „a prins” o carte de genul acesta, „a prins” o alta la fel, a cumpărat o alta în același gen și așa a devenit circumspect sau a refuzat categoric să mai citească scriitori români.
4. Personajul Josh Diker din cartea dvs. este un scriitor celebru, care își permite luxul de a trăi din scris. Credeți că acest lucru este posibil și pentru un autor român sau oare va fi vreodată posibil?
DB: Eu sper să se întâmple asta cândva. Bineînțeles că sunt un visător! Nu, nu se va întâmpla niciodată. Atât timp cât editurile noastre importă orice fel de autor, indiferent din ce țară, și ignoră scriitorul român, nu se va întâmpla! Trimiți un manuscris către o editură, dar nu primești niciun fel de răspuns sau îți spun că îți vor răspunde peste 3 luni. Răspunsul nu va veni niciodată, ori va fi sec: „Ne pare rău, editura noastră nu mai publică scriitori autohtoni”! Rămâi cu un gust amar și te întrebi de ce oare se întâmplă asta? Nu avem aceleași drepturi? Nu ești respectat ca individ și nici măcar pentru munca depusă. Nu e simplu să așterni pe hârtie zeci de mii de cuvinte. Ești trist, descurajat, dar când ai ceva de spus, încerci totuși să mergi mai departe.
5. Ambele dvs. cărți sunt genuri asemănătoare, vă declarați scriitor de thrillere/romane polițiste sau intenționați pe viitor să abordați și alte genuri literare?
DB: Aș spune că acest gen de scriere mă caracterizează, însă îmi place să cochetez și cu alte genuri. Momentan, chiar am un manuscris science fiction la care lucrez.
6. De ce ar trebui oamenii să cumpere cartea ,,Cântecul lacului’’ ?
DB: Aș fi bucuros dacă cititorii ar cumpăra cartea Cântecul lacului, pentru a se convinge că povestea romanului poate rivaliza cu alte povești ale scriitorilor străini.
7. Lucrați la un nou roman? Ne puteți da câteva detalii?
DB: Lucrez la un nou roman; e aproape gata, însă veți ști mai multe la momentul potrivit.
8. Ce sfaturi aveți pentru cei care doresc să scrie o carte? E doar talent sau multă muncă?
DB: Consider că este talent, dar asta nu te scutește de foarte multă muncă, deci: talent, muncă și răbdare!
Autorii români au nevoie de noi toți pentru a le face cunoscută munca, de aceea vă invit să depășiți acele bariere, dacă le aveți privitor la autorii noștri contemporani și să le acordați credit, cumpărând o carte de-a lor. S-ar putea să rămâneți surprinși, iar în cazul lui Dan Bițuică, talentul și munca se văd în fiecare rând. Cântecul lacului se găsește aici
Domnule Dan Bițuică, vă mulțumesc pentru amabilitatea de a participa la acest interviu! Vă doresc multă inspirație și așteptăm cu drag și alte povești!