Recenzie: Pluș pentru Martinuș- Ion-Cristea Marilena

Publicat pe De anca m.
Spread the love

Copilăria- perioada pe care ne-o amintim cu drag peste ani, pe care o păstrăm în suflet ca pe o icoană vie. Eugen Ionescu spunea: ,, Copilăria este lumea miracolului și a magiei. Copilăria se termină în momentul în care lucrurile încetează să mai fie uluitoare. Atunci cînd lumea îți dă senzație de deja vu, cînd ești rodat de existență, devii adult. ”

Titlu: Pluș pentru Martinuș

Autor: Ion-Cristea Marilena

Editura: LiterPress Publishing

Ilustrații: Alexandru Mihai Tamaș

Colecția: Lotus

Număr pagini: 98

An apariție: 2021

Astăzi este despre copilărie, și vă invit să pășiți cu emoție în lumea poveștilor creată de Ion-Cristea Marilena. Mena, așa cum îi spune nepotul ei, a copilărit în Dobrogea. Dragostea pentru scris a apărut de pe băncile școlii atunci când a început să compună poezii sub îndrumarea profesoarei sale.

,,Versurile par a fi scrise fără efort, candide și pline de energie, cu răsturnări amuzante de situație.
În paginile cărții, vedem lumea copiilor prin ochii lor, care, deși sunt mici, sunt deschiși mereu către acele lucruri aparent simple, dar extraordinare, în realitate.
Mena capturează eficient entuziasmul, bunătatea și uimirea din jocul copiilor și se joacă și ea, alături de noi, alături de ei, de la început până la sfârșit.
E o carte frumoasă, caldă și senină care îi va fascina pe copii și va fi citită cu plăcere și de adulți, sunt sigură. Poeziile au versuri scurte și pot fi ușor memorate de cei mici, recitate sau jucate în roluri.”

Alexandra Coroian

Versurile autoarei din volumul de poezii Pluș pentru Martinuș spun povești cu personaje poznașe din care nu lipsesc iepurașii, ursuleții, cățeii dar și personajele din lumea copilăriei ca Scufița Roșie sau chiar și Spiderman. Ușor de memorat, într-un limbaj adecvat pentru copii, versurile sunt pline de voioșie și amuzament. Cu siguranță vor fi îndrăgite și de adulți, prin mesajul pozitiv pe care fiecare poezie îl transmite, dar și datorită muzicalității versurilor.

Adaptate generației actuale, vom găsi poezii în care cei mici se vor regăsi și pe care le vor îndrăgi. Poezii ca Iron Man și Spiderman inspirate cu siguranță de nepoțelul autoarei, permit tinerei generații să descopere plăcerea lecturii și dragostea pentru cărți, dar mai ales să se identifice cu o lume pe care o cunosc. Nu lipsesc desigur, poezii inspirate de personajele clasice cum ar fi Scufița Roșie, dar și animăluțe jucăușe, îndrăgite de copii. Cu ilustrații atrăgătoare, volumul de poezii va capta atenția prichindeilor curioși.

Autoarea ne invită într-o lume în care fantezia și imaginația sunt imperios necesare:

Veniți repede, acuș,
La Blogul lui Martinuș!
Vă așteaptă poezii
Și povești pentru copii!
Veți găsi animăluțe
Cu povești puse-n cănuțe,
Pisici, iepuri, cățeluși,
Toate, toate sunt de pluș!

A citi copiilor înseamnă a petrece timp de calitate cu aceștia, iar în acest fel cei mici își vor dezvolta imaginația, creativitatea, își vor îmbogăți vocabularul cu noi cuvinte, formându-și totodată și o conduită morală. Copiii se identifică foarte ușor cu personajele din povești, cu ajutorul lor pot afla cum să se comporte în anumite situații de viață, pot găsi soluții și astfel își lărgesc orizontul de cunoaștere.

Copilăria emană și respiră prin fiecare vers al poetei, și ne face și pe noi, adulții să retrăim bucuria zilelor fără de sfârșit, în care totul începea cu: A fost odată… Farmecul copilăriei este atât de frumos prezentat în poeziile autoarei, încât nu vă rămâne decât să le descoperiți și voi.

Pluș pentru Martinuș se poate comanda aici

Comentarii

comentarii

anca m.
fairytaleingeras@gmail.com

One thought on “Recenzie: Pluș pentru Martinuș- Ion-Cristea Marilena

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *