Spread the love

,,Ciupercuța Baby Oko” a fost doza de optimism și ghidușie de care aveam nevoie. După lectura grea a unui thriller,  simțeam nevoia unei lecturi relaxante.

Ciupercuța Baby Oko- o carte scrisă pentru copii, dar pe care și adulții ar trebui să o citească, poate așa ne-am aduce aminte, în cazul în care am uitat de valori ca: toleranță, întrajutorare, prietenie.

,,Primii pași ai micuței ciupercuțe sunt înconjurați de multă dragoste, dar o boală cruntă îl face pe Baby Oko să-și piardă toate bulinuțele. Prin devotamentul și prietenia tuturor plantelor și creaturilor pădurii, Oko învață cum să-i ajute pe ceilalți și să se lase ajutat. Oko trece peste propria boală și pleacă într-o călătorie lungă cu cea mai bună prietenă a lui, Oki, pentru a-i salva părinții, răpiți de vegetarieni.”

Baby Oko este o ciupercuță plină de veselia specifică vârstei, trăind într-o familie iubitoare. Lumea micuțelor legume, plante, dar și animăluțe este surprinsă cu multă gingășie și aproape ne întrebăm dacă, nu cumva ele sunt de fapt oameni. Personificările, metaforele transpun un mic univers al micuțelor ciupercuțe, într-unul la fel de asemănător cu al nostru.

Baby Oko este o ciupercuță necomestibilă, iar el are familia sa, pe mama Amarita și tata Muscaria, dar și pe gemenii Colăcel și Învârtitul, precum și sora Plinuța. Oko, cel mai mic dintre toți,  se îmbolnăvește de o boală nemiloasă,  cancerul. Cu sprijinul familiei, dar și al doctorului,  Oko se face bine. Însă și-a pierdut bulinele și mulți prieteni de joacă râd de el. Nu și prietena lui Oki, o ciupercuță comestibilă, care îi este alături și îl susține. Atunci când părinții lui Oki sunt răpiți de Vegetarieni, Oko nu se dă în lături de la nimic, și pornește în căutarea lor, chiar dacă drumul este presărat cu multe pericole. Vor reuși cele două ciupercuțe să îi găsească pe părinții lui Oki? Vă las să descoperiți povestea.

Drama prin care trece Oko este similară cu cea a multor copii, bolnavi de cancer. Povestea lui Oko îi ajută să creadă în ei, în oamenii din jurul lor, și mai ales va fi o rază de lumină pentru toți cei care o vor citi. Am admirat curajul micuței ciupercuțe, care nu se lasă descumpănită de situația grea prin care trece. Optimismul nu îl părăsește niciodată pe Oko și acest lucru îl transformă într-un personaj veritabil, pe care nu ai cum să nu îl îndrăgești. Am admirat și ilustrațiile colorate care vor face deliciul micilor cititori. Sunt sigură că nu doar ilustrațiile îi vor atrage pe copii, ci și povestea în sine, căci Baby Oko este un personaj care va ajunge la sufletele lor.

Mi-a plăcut de asemenea faptul că sunt menționate multe nume de plante și modul în care pot fi folosite. Latura educativă se întrepătrunde cu cea emoțională creând o poveste care poate va alina durerea celor aflați într-o situație dificilă. Mi-a făcut plăcere să o descopăr pe Lumi Boboc care transpune atât de frumos o poveste emoționantă, plină de pozitivism, văzută de-altfel prin ochii plăpânzi și inocenți ai unei ciupercuțe.

Cartea a apărut la editura LiterPress Publishing și se poate comanda aici

Comentarii

comentarii

anca m.
fairytaleingeras@gmail.com

One thought on “Recenzie: Ciupercuța Baby Oko- Lumi Boboc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *