Spread the love

Atunci când am citit versurile Ludmilei Rain pentru prima dată, mi-am dat seama că am descoperit un univers liric plin de candoare, gingășie și iubire. Talentul respiră prin fiecare vers și pasiunea care este pusă în poezii se poate simți atât de ușor.

Zbor desculț este alegerea perfectă pentru o seară de toamnă, alături de o ceașcă de ceai, căci are puterea să îți încălzească sufletul și să îți schimbe starea de spirit.

,, Mă dezbrac de toată teama

Și alerg către castani,

Să-i întreb, ei cum se-ntorc

Și-mi zâmbesc de-atâția ani? ”

Poeta ne invită la un zbor desculț printre sentimente, stări, anotimpuri,  timpuri și vremuri, toate ,,povestite” melodios în dulcele grai românesc. Am sesizat și regionalismele care au făcut deliciul versurilor, unele dintre ele total necunoscute mie, creând astfel o atmosferă de demult,  când toate parcă aveau rostul lor. Când timpul parcă avea răbdare cu noi, iar noi nu eram într-o veșnică alergătură.

Scopul poeziei este acela de a transmite emoții, stări, și Ludmila Rain reuseste mai mult de atât,  reușeste să mă facă partedin creația sa, să fiu și eu un mic spectator din umbră la tot universul pe care îl creează cu o aparență ușurință.

Temele abordate în acest volum sunt dragostea, natura, dorul de părinți, trecerea timpului aș putea spune că poezia Ludmilei Rain aduce ca stil cu romantismul. Desigur,  temele sunt tratate din perspectiva modernă,  dar sentimentele transpuse au un aer romantic, clasic.

Cu nostalgie, poeta își aduce aminte de satul natal, care ,, Mi-a dat soare, mi-a dat apă/Când eram răsad cruduț”, dorul de copilărie este greu de stăvilit, iar adult fiind, tânjești după locurile în care ai crescut. Multe poezii sunt dedicate părinților, satului natal, dragostea față de părinți devenind o candelă rămasă mereu aprinsă indiferent de vreme și vremuri. ,, Așa era măicuța, /găsea mereu putere/ Să ne panseze răni/ cu vorbele de miere.”

Versurile Ludmilei Rain ne îndeamnă la un moment de respiro, ne spun să ne oprim pentru o clipă din alergătura zilnică și să ne luăm o pauză pentru a ne hrăni sufletul. Cum oare ne putem reconecta cu noi, dacă nu, petrecând timp de calitate, citind lecturi prețioase ca aurul, așa cum sunt versurile Ludmilei Rain?!

Versurile de mai jos mi-au plăcut foarte mult și cred că sunt binevenite într-o perioadă atât de agitată în care am uitat să trăim:

,,Mai oprește-te din grabă, / Puneți tălpile în iarbă/Lasă-ți ochii să se ducă/ Viață vie să-ți aducă.”

Așa că, luați o pauză, respirați adânc, ieșiți în natură, luați cu voi o carte bună, și lăsați energia pozitivă să vă reîncarce bateriile.

Volumul de poezii a apărut în 2021, la editura Literpress Publishing și se poate comanda aici

Comentarii

comentarii

anca m.
fairytaleingeras@gmail.com

One thought on “Recenzie- Zbor desculț- Ludmila Rain

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *