Recenzie-Imperiul Fluturelui- Cecilia Carmen Sâna

Publicat pe De anca m.
Spread the love

Nu sunt cititoare de fantasy, nu sunt la curent nici măcar cu filmele la modă în materie de fantasy.  M-am bucurat atunci când am descoperit romanul autoarei Cecilia Carmen Sâna,  Imperiul fluturelui un roman fantasy.

Faptul că autorii români scriu fantasy, și scriu și bine, nu poate decât să mă bucure. De la o necunoscătoare a genului fantasy pot spune că povestea m-a prins. Eram acolo printre triburi, uneltiri, personaje care mai de care mai complexe.

,,În umbra tronurilor se țes ițele celor mai întunecate războaie de cucerire și de răzbunare. În umbra tronurilor iubirea și ura dau lupte crâncene, pe care le va câștiga doar cine e dispus să riște mai mult, păstrându-și puterea râvnită de toți. Însă, a venit vremea ca din umbra tronurilor să se ivească și razele speranței.Un roman desăvârșit despre cum tradițiile nerespectate îți pot schimba destinul și despre moartea care pândește la fiecare pas, într-o lume arhaică, guvernată de cei cinci Cavaleri, alături de regi. Răsturnările de situație se țin lanț, provocate de personaje enigmatice, pornite în aventura vieții lor. Îi vei iubi și urî pe Timia și Timus, pe Zaira și Zobar sau pe micul Freias, pe care-l așteaptă un viitor mare.

   În umbra tronurilor imposibilul devine realitate.

   O lume între alte lumi. ”

Am apreciat că autoarea nu exagerează cu descrierile și sunt atât cât trebuie. Am rămas surprinsă să găsesc elemente din romanul de dragoste,  ceea ce m-a câștigat pe deplin. Încrengăturile romantice sunt cele pe care le-am savurat din plin, la fel de mult ca și construcția personajelor.

În umbra tronurilor se duc adevăratele lupte pentru puteri. Într-o lume în care fiecare popor se luptă pentru supraviețuire,  încercând să mai cucerească din teritoriile celorlalți,  5 cavaleri au grijă de bunul mers al lucrurilor. Ei nu au averi, dar au cu adevărat puterea. Imperiul este împărțit în 5 regate fiecare cu propriul conducător, cu obiceiuri și concepții diferite de viață, dar și cu nelipsitele lupte pentru putere.

Pregătiți-vă pentru o adevărată călătorie și pentru o multitudine de povești de viață. Aflăm povești din lumea regilor, dar și ale oamenilor de rând. Poate cel mai controversat personaj este Timia. Avidă de putere, frumoasă,  ea nu are scrupule atunci când vine vorba de putere, ba chiar ajunge și în patul tatălui său.

Am admirat-o pe Zoralia, care se hotărăște să devină arcaș după ce este siluită de un grup de bărbați, devenind o apărătoare a celor slabi.

Povestea de dragoste dintre Zaira și Zobar, două personaje care fac parte din popoare diferite mi-a plăcut și ea. Iubirea lor aduce o rază de speranță în toată avalanșa de nedreptăți. Deși diferiți, ei își înfruntă părinții și aleg să se iubească. Fiul lor restabilește pacea între poporul.

Alianțe secrete, căsătorii aranjate, copiii făcuți în afara căsătoriei, totul pentru putere. În umbra tronurilor totul este permis.

Am apreciat că personajele ne sunt arătate în toată splendoarea lor cu bune și cu rele, fără ocolișuri. Referirea la zei, m-a atras și am considerat acesta ca fiind un element inedit. Un lucru pe care l-am remarcat, e faptul că oamenii săraci, copiii orfani își găsesc un adăpost la mănăstiri, unde slujesc preoți și măicuțe. Chiar dacă ei cred în zei, valorile umane și spirituale îi pun într-o lumină favorabilă pe acești locuitori ai Imperiului Fluturelui.

Autoarea a reușit să mă transporte mental în Imperiul fluturelui, să trăiesc alături de personaje, să empatizez sau nu cu anumite personaje, creând un roman fantasy intens și plin de neprevăzut. Am simțit că cineva îmi spune o poveste întâmplată demult, demult, care m-a ținut captivă asemenea regelui din O mie și una de nopți. Chiar și pentru cei care nu citesc fantasy, Imperiul fluturelui este un roman care va prinde publicului. Are dragoste, suspans, mister, situații controversate, lupte pentru putere, și sunt sigură că romanul va merge direct la sufletele cititorilor.

Scriitura este lină, alertă pe alocuri, extrem de acaparatoare, iar firul narativ nu îți dă motive să te plictisești. Să creezi astfel de lumi mi se pare fascinant, așa că felicit autoarea pentru un roman fantasy deosebit.

Roman disponibil pe site-ul editurii Literpress. Aștept cu nerăbdare și următoarele volume.

Comentarii

comentarii

anca m.
fairytaleingeras@gmail.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *