Nu puține au fost cazurile în care am auzit de cazuri în care oamenii au murit ca urmare a epuizării cauzate de acest fenomen numit de americani burnout.
Burnout-ul sau epuizarea apare de cele mai multe ca urmare a volumului mare de muncă sau stresului cauzat la locul de muncă.
Nu mi-am dat seama că am trecut teoretic prin asta, până când nu am început să citesc mai multe despre acest subiect, și m-am regăsit în multe din simptomele care pot apărea: hipertensiune arterială, anxietate, insomnie, scăderea stimei de sine.
Epuizarea nu este un moft, vai, mă simt obosit să merg la muncă, nu apare de pe o zi pe alta, ci are la bază de cele mai multe ori cauze psihologice pe care le resimți pe o perioadă lungă de timp, cum ar fi:
– Nu ești apreciat la locul de muncă.
– Ți se plasează responsabilități care nu sunt ale tale.
– Mediu de lucru discriminatoriu, ostil sau rece.
La toate acestea se adaugă volumul de muncă exagerat, și rezultă o persoană care nu va da randament la muncă, se va simți nemotivată și neapreciată.
Ce poți face pentru a scăpa de această povară?
– Prețuiește-te! Niciun serviciu nu merită sănătatea ta.
– Învață să spui Stop statului peste program sau a altor solicitări care nu intră în sfera atribuțiilor tale. Pune limite clare între viața personală și cea profesională.
– Ia-ți o pauză. Fiecare are dreptul la concediu medical plătit. Repet, sănătatea ta nu are preț.
– Nu mai permite presiuni din partea colegilor, șefilor, etc. Hărțuirea la locul de muncă este un fapt dovedit, și se poate semnala organelor competente.
– Gândește-te dacă acest loc de muncă e pentru tine și corespunde valorilor tale. Dacă nu te mai simți bine la serviciu, poți oricând să te gândești la o altă variantă.
– Încearcă pe cât posibil, acasă să nu aduci cu tine volumul de muncă suplimentar, ci alocă timp lucrurilor care îți plac: citește, ieși în natură, uită-te la un film,etc
Am scris acest articol din perspectiva personală, anul trecut am avut o experiență foarte urâtă la locul de muncă. Efectiv horror! Volumul de muncă mult, neplătit, bullying-ul și discriminarea (veneam din alt județ ca și cum veneam de pe Marte) din partea colegelor, a directoarei, stresul permanent au dus la unele produse de sănătate. Am început să am tensiune, îmi amorțea mâna stângă, aveam insomnie, stimă de sine scăzută. Pur și simplu, nu mai doream să merg la lucru, deși mi-am ales această meserie cu sufletul deschis.
Începusem să mă îndoiesc de tot ce știam și am învățat de-a lungul celor 17 ani , acum 18 ani de muncă.
Îmi pare rău că nu am ripostat la timp, dar mulțumesc că acum am un loc de muncă unde mă simt foarte bine. Culmea, tensiunea a reveni la normal, la fel și starea mea s-a îmbunătățit considerabil.
Aveți grijă de voi!
Foarte adevarat tot ce ai scris, inteleg perfect neputinta in unele momente. Cred ca realizam schimbarea in bine atunci cand parasim mediul toxic.
Din păcate și soțul meu trece prin aceasta problema și trebuie să facem ceva legat de tot stresul și epuizarea care îl face un alt om!😒